Kako sačuvati zdravlje

Zdravlje je zaista veliko bogatstvo, prioritet u životu svake osobe. Veliki broj milijardera nudilo je polovinu svoga bogatstva onome ko bi ih izlečio.

Zato zdravlje treba čuvati, više nego novac jer  je zdravlje  vrednije!

Nezavisno od starosne dobi, od velike važnosti za održavanje dobrog zdravlja je raznovrsna i zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost.

Jedan od najvažnijih činilaca koji je uslov za dobro  zdravlje, a takođe ima uticaj na radnu sposobnost i dužinu  ljudskog života je ishrana.

Bez obzira da li imate bilo koji zdravstveni problem, ili višak kilograma koje želite da izgubite, ili samo želite da ostanete zdravi i vitki princip je uvek isti.

Veoma je važno da u ishrani budu zastupljene raznovrsne namirnice koje u sebi sadrže sve ono što je potrebno ljudskom organizmu, a to su  belančevine, masti, ugljeni hidrati, minerali, vitamini i voda.

Svakog dana neka vam na jelovniku bude povrće i voće, proizvodi od žitarica, mahunarke, mlečni proizvodi. Takođe u ishrani moraju biti zastupljeni meso, riba, jaja, sir od soje ili bilo koja druga životna namirnica, bogata belančevinama. Birajte one vrste mesa koja sadrže najmanje masti.

Slatkiše i slane grickalice po mogućstvu izbegavajte ili ih konzumirajte u maloj količini.

Tokom dana unesite u organizam jedan do dva litra vode ili bilo koji drugi  nezaslađen napitak.

Kafa, zaslađene i alkoholne napitke, treba izbegavati ili ih  konzumirati u što manjim  količinama.

Hleb od crnog, integralnog ili ražanog brašna,  i proizvodi od celog zrna treba da budu zastupljeni u svakodnevnoj ishrani.

Edukujte se o tome kao pravilno kombinovati  namirnice, i veoma lako ćete  usvojiti pravilan način  ishrane.

Zdrava i raznovrsna ishrana podrazumeva i pravilnu pripremu hrane. Što više svežeg ili barenog povrća, meso bareno ili pripremljeno bez masnoća su idealna kombinacija.

Osim zdravog i pravilnog načina ishrane, za dobro zdravlje važna je i fizička aktivnost. Za unapređenje zdravlja i njegovo održavanje korisne su razne, svakodnevne aktivnosti, poput penjanja uz stepenice, šetnje  malo bržim tempom, vožnja bicikle. Najmanje pola sata kretanja ili fizičke aktivnosti svakog dana  puno doprinosi zdravlju. Za telesni i duhovni razvoj svakog deteta  neophodno je da svakodnevno imaju najmanje jedan sat kretanja ili bavljenja nekim  od sportova.

Menjanje navika načina života i ishrane postupno, mnogo je  jednostavnije i lakše od naglih i velikih promena, koje su obično kratkog daha. Pažljivo osmišljen  plan za promenu načina života i ishrane je veliki korak ka dobrom zdravlju.

Neka Vam princip bude  raznovrsno ,umereno, redovna fizičku aktivnost.